Ontwikkeling

Socratisch gesprek

By 11 juli 2016 No Comments

Waarom ontwikkel ik software?

“Stilstand is achteruitgang” wordt wel eens gezegd. Volgens mij is stilstaan of zelfs terugkijken juist vooruitgang. En daar heb ik nu weer een bevestiging van gezien. De mensen van Sansa durfden het aan om te gaan filosoferen over hun uitgangspunten. Op een maandagavond 11 juli was ik naar Schijndel gekomen om hen te begeleiden bij dit onderzoek. De grote tafel in de hal was al voorzien van hapjes en drank dus we konden van start. Sommige deelnemers gaven aan dat ze maar kort erbij konden zijn. Dat betekende dat we dan maar meteen gingen filosoferen.

Vraag de bakker waarom hij brood bakt en hij zal met z’n mond vol tanden staan. Stel bij Sansa de vraag: waarom ontwikkel jij software? en er rollen tientallen voorbeelden en redenen over tafel. Dat is een goed begin voor een filosofisch gesprek: ik weet dat het onderwerp “heet” is: het leeft en het boeit de mensen.

Als voorbeeld kozen ze een project gebaseerd op hun eigen Sansa software. Nu werd de focus scherper en daarom nog maar eens dezelfde vraag gesteld. Met het verzoek om de waarden en motivaties tot drie te beperken. Opvallend genoeg leverde dit een heel scala aan kreten en termen op die men wel kon begrijpen van degene die het had geschreven. Ook belangrijk bij het filosoferen: blijf bij je zelf en word geen naprater! Tot nu toe gaat het onderzoek goed!